(zöld)Fokhagymakrémleves

Fokhagyma? Szeretem!

Érdekességek:
Népies neve: büdös hagyma.
Hangyaűző. Néhány megvágott gerezdet kell elhelyezni a lakás azon sarkaiba/réseibe ahonnan a hangyák támadnak.
A világ számos helyén varázsszerként használták: az ókori népek nyakukban viseltek egy gerezd fokhagymát, mert úgy gondolták, hogy az megvédi őket a szemmelverés és a betegségek ellen.
Az első világháború idején a fokhagyma levét a harctéri sebek elfertőződésének megakadályozására használták.

Hozzávalók:
Sok fokhagyma (a recept szerint olyan 4-6 gerezd szükséges), jelen esetben sok-sok zöld fokhagyma
1 csokor újhagyma (vagy 1 fej vöröshagyma)
1 liter víz (2 db leveskocka – tyúkhús)
1 dl tejszín
2 evőkanál étkezési keményítő (vagy kukoricaliszt)

Fehérbors
Petrezselyem

A vizet felteszem forrni, majd beledobom a leveskockákat, ezt követően félreteszem.
A karikára vágott zöld fokhagymát, és újhagymát (ha sima fokhagyma, akkor zúzom) olajon megpirítom. Megszórom a petrezselyemmel, sózom, borsozom, felöntöm a félretett alaplével, és forrpontig főzöm. Kihűtöm, mixerrel pépesítem, közben fokozatosan hozzácsorgatom az étkezési keményítővel elkevert tejszínt.
Ezután ismét felforralom, sűrűsödésig.
Tálaláskor reszelt sajtot szórok rá, és/vagy pirítossal tálalom.

Nincsenek megjegyzések: