Tejszínes gombakrémleves

Érdekesség:
A Földön termő növények között a legősibb, fajtákban a leggazdagabb a gomba. Számtalan gombafajta létezik, ezekből csak 500 féle fogyasztható.
Fontos fehérjeforrás, tartalmaz még szénhidrátokat, növényi zsírokat –ezek közül a legfontosabb a lecititn -, ásványi anyagokat (foszfort, káliumot, nátriumiot, magnéziumot, vasat), és vitaminaokat (C, D, K, B vitamint és karotint) is.
Engeriatartalam igen alacsony, és bár a belőle készült ételek táplálóak, ugyanakkor nehezen emészthetőek
Glükoz- és mannittartalma csekély, ezért cukorbetegek is bátran fogyaszthatják
Hozzávalók:
30-35 dkg gomba
1 fej vöröshagyma
2 evőkanál olaj
1 csapott evőkanál liszt
2 gerezd fokhagyma
1 liter víz (+2 db leveskocka)
2, 5 dl tejszín

Bors
Kevés petrezselyem (elhagyható)
5-6 szál friss vagy 1 kávéskanál szárított kakukkfű

A hagymát és a gombát apróra vágom. A vizet felforralom, beledobom a leveskockákat, és félreteszem.
Az apróra vágott hagymát az olajon üvegesre párolom, rádobom a gombát, kicsit megsózom, lefedve puhára párolom.
Megszórom liszttel, folyamatos kevergetés mellett
Beledobom a fokhagymát, kakukkfüvet, petrezselymet, sózom, borsozom, majd felöntöm az alaplével, lassú tűzön, időnként megkeverve forrpontig főzöm.
Majd kihűtöm, mixerrel pépesítem, e közben fokozatosan hozzáadom a tejszínt. Ezt követően ismét felforralom, sűrűsödésig főzöm, tálaláskor petrezselyemmel szórom meg.

Nincsenek megjegyzések: