Meggyes clafoutis


A clafoutis (=klafuti)  Franciaország középső vidékéről, Limousin megyéből származik, eredetileg nagy szemű, fekete cseresznyével készítik, méghozzá magozatlan cseresznyével, azért, hogy a gyümölcs leve ne áztass el a desszertet valamint, azért, hogy a mag az illatát-ízét is beleadja a tésztába.
Rengeteg változatot találtam, a számomra legszimpatikusabb ITT található.
Könnyű, és gyors, Imám nyálcsorgatóan fincsi meggyes pitéjének "épphogy elmegy" kiadása…, szóval nem, nem vett meg kilóra, ráadásul még kicsit szalonnás is lett…:(

Hozzávalók:
16 dkg liszt
12 dkg puha vaj
10 dkg cukor (a recept szerint 12 dkg kell)
2 dl natúr joghurt
1 citrom reszelt héja
1 tojás
20 dkg magozott, (jól lecsöpögtetett) megy
Fél csomag sütőpor

A vajat a cukorral és a tojással habosra keverem, hozzáadom a citromhéjat, a joghurtot, és beleforgatom a sütőporos lisztet. A masszát egy kikent, liszttel beszórt formába öntöm, elegyengetem a tetejét, majd belenyomkodom a meggyszemeket.
Előmelegített sütőben, 170 fokon, aranybarnára sütőm. (tűpróba!)

Nincsenek megjegyzések: