Kakaós kalács

Hozzávalók:
30 dkg liszt
1,5 dl tej
1,5 evőkanál cukor
2,5 dkg friss élesztő
1 evőkanál olvasztott vaj
2 tojás sárgája
Fél teáskanál só

Töltelék:
4 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
2,5 evőkanál porcukor
1,5 púpos teáskanál cukrozatlan kakaó
1 teáskanál rumaroma

A tetejére:
1 tojás sárgája

Az élesztőt meleg, cukros tejben felfutatom.
A liszthez hozzáadom a sót, olvasztott vajat, a tojás sárgákat, végül az élesztős tejet. Pár percig dagasztom, majd letakarva egy órán keresztül kelesztem.
Közben elkészítem a tölteléket: a hozzávalókat habosra keverem, és a hűtőbe teszem.
Lisztezett deszkán átgyúróm a tésztát, és 3 részre osztom. Hosszúkás, téglalap alakúra nyújtom (egy ujjnyi vastagságúra). Mindhárom téglalapot megkenem a kakaós töltelékkel, és a hosszanti oldalánál feltekerem. A rudakat összefonom, úgy hogy a tekercsek hajtásvonalai alul maradjanak.
Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, a tetejét megkenem tojássárgával.
Előmelegített sütőben, közepes fokozaton, kb 25-35 perc alatt pirosra sütöm.
Nagyon finom! Érdemes dupla adagokkal dolgozni, mert hamar fogy.

Nincsenek megjegyzések: