Rakott kelbimbó hús nélkül

Az egyik (a sok közül:) kedvenc zöldségem, ez a miniatűr káposzta. Nagyon magas a C-vitamin tartalma, e mellett gazdag még K-vitaminban, élelmi rostokban, mangánban, folsavban, A-vitaminban, és persze télen van a szezonja. Előfordul, hogy magában (persze miután megfőztem) elrágcsálom, de a legtöbbször rakott kelbimbóként végzi, hol hússal, hol hús nélkül.

Hozzávalók:
50 dkg kelbimbó
1 zacskó gyorsrizs
Fél pohár natúr joghurt
1 pohár tejföl
Reszelt sajt
Ízlés szerint: só, bors fűszerek (kakukkfű, borsikafű...)

A kelbimbót megtisztítom, levágom a kemény végét, és a szárába egy X-et vések (ettől állítólag könnyebben fő), majd enyhén sós vízben előfőzöm. Nem kell szétfőzni, roppanós legyen. Közben megfőzöm a rizst. Egy tűzálló tál aljára teszek egy kevés olajat, és a félbevágott kelbimbókat szorosan egymás mellé rakosgatom. Ráöntök egy kevés tejfölt, és egy kis sajtot is szórók rá. A rizst összekeverem a natúr joghurttal, sózom, borsózom, fűszerezem, majd ráhalmozom a tál alján heverő bimbókra. A maradék kelbimbóval betakarom a rizst, bevonom tejföllel, és bőven megszóróm reszelt sajttal.
Ha a sajt egyneművé olvadt, valamint a tetejét szép piros kész is.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kipróbáltam a receptet.Nekem nem vált be.Kénytelen voltam egy kis darálthúst utólag beletenni.Úgy már ehető volt.

beautiful.lie írta...

Ez van. Ettől még nekem bevált, de ez nem azt jelenti, h másnak is be fog. A kulcsszó: kísérletezés.:)
Sok sikert!