Viszonyom a könyvekhez


1. Mi volt életed legrosszabb könyvélménye? Mazochista lévén kevés olyan könyv van, amit nem olvastam végig, az egyik ilyen Dominique Fernandez: Becsületbíróság c. könyve. Legalább háromszor futottam neki, de egyszerűen képtelen voltam a 20. oldalnál tovább jutni. Coelho: Zarándoklat-ával pedig legalább 2 éve szenvedek… 

2. Mi volt az a könyv, ami eddig a legnagyobb hatással volt rád? A Szabó Magda és Wass Albert könyvek. Ha konkrétan egy-egy kötetet kellene kiemelni ezekből, akkor talán A funtineli boszorkány, és a Mondják meg Zsófikának c. lenne AZ. 

3. Olvastál már olyan könyvet, ami komolyan a frászt hozta rád és félelmet keltett benned? Nem hiszem… 

4. Mit használsz könyvjelzőnek? Feltöltő kártyát :) 

5. Mikor szoktál olvasni? Otthon, munkahelyen, reggel, délben, este, alvás előtt … hm? Mikor hol érem, de ezek mind. 

6. Mi volt az első könyved, amit olvastál? Húha…, nem igazán emlékszem, de Benedek Elek vagy Grimm mesék lehetettek. 

7. Puha kötésű vagy kemény fedeles? (Úgy általában, nem az előző kérdéshez kapcsolódik.) Teljesen mindegy…, a kemény fedeles tartósabb és (sajnos) drágább. 

8. Mit olvasol most? Márai Sándor: Vasárnapi krónika 

9. És hányadik oldalon jársz? 135 o. 

10. Rajta hagyod a "kezed nyomát" a könyvön (belefirkálsz, véletlenül leeszed, leöntöd, egyéb barbárság)? Érdekes, hogy régebben jegyzeteltem, aláhúzogattam az olvasott könyveket, igaz ezek általában kötelező olvasmányok voltak, manapság csak szamárfülezek, ha olyan sorokat olvasok, melyek „lehengerelnek”. 

11. Befolyásol a könyv borítója és/vagy címe, hogy elolvasod-e az adott könyvet? Nem. Szeretem a beszédes címeket, és persze szívesebben nézegetek egy esztétikus, vonzó borítójú könyvet, de ez maximum a könyvek olvasási sorrendjében befolyásol. 

12. És az oldalszám? Szintén nem befolyásoló tényező, de minél vastagabb annál jobb. :) 

13. Hátralapozol, hogy tudd, mi lesz a vége? Ritkán. Ilyet csak akkor művelek, ha Stephen King könyv kerül a karmaim közé. 

14. Volt olyan könyv, amit többször elolvastál? Előfordul, pl.: Jókai Mór: Az arany ember 

15. Ért könyvekkel kapcsolatos baleset? Rám esett az Értelmező Kéziszótár :) ill. a lapok néha megvágják az ujjam. 

16. Eladod-ajándékozod a könyveidet, vagy mániákusan ragaszkodsz hozzájuk, akkor is, ha nem tetszik? Mániákusan ragaszkodom hozzájuk.

17. Még a budiba is magaddal viszed az aktuális olvasmányt, vagy csak otthon olvasol, esetleg más meghatározott helyen? Igen. Ősszel-télen főleg, ha hidegre fordul az idő, egy kád forró víz, habfürdő, fürdősó vagy egyéb „nyalánkság”, no meg egy könyv rendel…, ez amolyan mánia nálam. 

18. Tényleg, olvasol a mosdóban? Komolyan. 

19. Vezetsz az olvasmányaidban valamilyen rendszert, felírod-e az elolvasott/megvett/megveendő könyveket (esetleg árukkal együtt), netán olvasónaplót? Nem, nem, igen, igen. Nagyjából tudom, hogy milyen könyvekkel rendelkezem már, melyek azok, amiket olvastam, és mit szeretnék elolvasni, de mivel az elolvasnivalók listája egyre csak gyűlik, erről muszáj listát vezetni körülbelüli árakkal, a blogban pedig nyomot hagyok a rám legnagyobb hatást gyakorló részekről.

+1.: még valami hendikep? Szeretem birtokolni őket, tudni, hogy az enyémek. Imádom a könyvek illatát, főleg az antikvár/használt könyvekét, kicsit olyan, mintha a tartalmukon kívül, saját kis történettel rendelkeznének, az útjukról hozzám, aminek a 90%-a rejtély.

Nincsenek megjegyzések: