Császárszalonnás-póréhagymás-sajtos kombe

A recept INNEN. Különböző töltelékkel van elkészítve, ITT meg ITT is.
A töltelék bármi lehet, mivel ez egy semleges ízű tészta, akár sós, akár édes tölteléket is lehet bele rakni. Jó nagy adag lett belőle, de nagyon eteti magát, nagyon finom, puha a tészta, ilyen remek állagúval ritkán találkozni.

Hozzávalók:
60 dkg liszt
3,5 dl tej
1 dl víz
10 dkg vaj
5 evőkanál olaj
2,5 dkg friss élesztő
1 kávéskanál só
+ kevés cukor

Töltelék: (bármi lehet, nálam ezek voltak otthon)
Reszelt sajt
Póréhagyma
Császárszalonna

A tetejére:
1 tojás sárgája
Kevés tej
Szezámmag/lenmag/mák

A langyos, cukrozott tej és víz keverékébe belemorzsolom az élesztőt, felfuttatom, 15-20 percig állni hagyom.
A vajat beleteszem az olajba, megmikózom, míg teljesen össze nem olvadnak.
A liszthez hozzáadom a felfutatott élesztőt, megszórom a sóval, és egy fakanállal összekeverem a tésztát, utána kézzel picit átgyúrom. (lágy és rugalmas tészta lesz a végeredmény, amely nem ragad a kézhez).
A tésztát három egyenlő részre osztom.
Jól belisztezett deszkán vékonyra nyújtom az első tésztadarabot, megkenem a vajas-olajos keverék felével, ennek a tetejére ráfektetem a második tésztadarabot, amit hasonló vékonyra, és nagyságúra nyújtok, mint az elsőt. A második tészta tetejére kerül a töltelék, ennek a tetejére pedig a harmadik tésztadarab, amit szintén hasonló vékonyra és nagyságúra nyújtottam, mint az előző kettőt. A tetejét megkenem a vajas-olajos keverék maradékával.
Most jön a hajtogatás. A felső harmadot lefele középre hajtom, míg az alsó harmadot felfele középre, a két szélét pedig összecsukom. (ITT érdemes megnézni a fázisképeket, és érhetővé válik).
Ahol a tésztavégek érintkeznek, ott egy kicsit összelapítom/összedolgozom.
Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, beleigazítom (de akár olaj kikent és liszttel megszórt tepsibe is tehető), és egy éles késsel átlósan bemetszem, majd meleg helyen egy órát kelesztem.
A tetejét megkenem a tojássárgával elkevert tejjel, megszórom szezámmaggal, és előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 35 perc alatt aranybarnára sütöm.
Észrevétel: legközelebb sokkal, de sokkal több tölteléket teszek bele.


Nincsenek megjegyzések: