Imádom, az egyik kedvenc ételem, kenyérre (azaz kétszersültre) kenve fogyasztom, de köretként is megállja a helyét.
Többféle változata van (padlizsános, babos, gombás, vegyes-zöldséges…stb), mindenki másképp készíti, illetve fűszerezi, részemről az Imámé (a receptet elő is léptettem titkos családi recepté) a legeslegfinomabb, és őszintén szólva csak és kizárólag az általa készített zakuszt vagyok hajlandó megenni. Az elvakultságom odáig fajul, hogy a „másét” még csak megkóstolni sem vagyok hajlandó, maximum megszagolom, megrázom, és jól ott is hagyom.
Eredetileg gogosból (azaz pritaminpaprikából) készítik, Imám fele arányban pritaminból és kápia vagy tv paprikából készíti.
Elég hosszadalmas és fárasztó munka, hisz amíg kifő, mindvégig kavargatni kell, de megéri az „áldozatot”.
Érdekesség: az Erdély-szerte közkedvelt zakuszka örmény étel.
Kell hozzá sok hagyma:
még több paprika:
olaj és indulhat is a főzés:
de előtte még ledaráljuk a paprikát:
babbal, paradicsomlével, és néhány babérlevéllel megspékelve:
és kezdődhet a folyamatos kavargatás:
majdnem kész:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése