Guacamole

Érdekesség:
Az alligátorkörtének is nevezett semleges ízű gyümölcs, gazdag B1-, B2-, E-vitaminban és ásványi anyagokban. A benne lévő többszörösen telített zsírsavak rendkívül jó hatással vannak a szívre, az erekre és csökkentik a koleszterinszintet.
Régóta ismert afrodiziákum, azték neve, "ahuacacuahat", ami herefát jelent.

Nem vagyok kibékülve ezzel a gyümölccsel, olyan semmilyen, nincs, nem is tudom..., egyénisége (?), szeretni sem szeretem túlzottan, de mivel nagyon egészséges évente/kétévente egyszer-kétszer lecsapok rá.
Hozzávalók:
2 érett avokádó
1 lilahagyma fele apróra vágva
1 kimagozott, apróra vágott paradicsom
1 citrom leve
1 evőkanál szárított koriander
Néhány gerezd zúzott (vagy apróra vágott) fokhagyma
Csipet chilipor

Bors
1-2 evőkanál tejföl (opcionális)

Az avókádót félbe vágom, egy kiskanállal kikaparom a húsát, és villával pürésítem. Hozzáadom a hagymát, a koriandert, fokhagymát, sózom, borsozom, rálocsolom a citromlevet, és jól összekeverem. A chiliport fokozatosan adagolom, sűrű kostólgatás mellett, végül hozzáadom a paradicsomot (meg a tejfölt), és hűtőbe teszem, hogy az ízek összeérjenek.
Fogyasztható tortilla chips-szel, pitával, avagy esetemben kétszersülttel.

Nagyon hamar barnul, szorosan le kell folpackozni, közvetlenül a szósz tetejét. (bár így is bebarnul picit).

Nincsenek megjegyzések: