Múzeumok (nyári) Éjszakája 2011

Kicsit csalókának tartom ezt az egész rendezvényt, én inkább Múzeumok Estéjének nevezném, mint Múzeumok Éjszakájának, ugyanis nagyon sok hely már 24:00-kor bezárt (sőt már 23:00-kor is!!!), ami inkább meghosszabbított nyitvatartási időnek tekinthető.
Azt nem vitatom, hogy érdekes, hogy különleges, hogy változatos, hogy rengeteg program illetve múzeum közül lehet választani, és hogy az ára is elfogadható.
Viszont rengeteg ember indul ilyenkor útnak, nagy a tömeg, sokat kell sorban állni, az idő pedig kevés.
Titkon abban bíztam, hogy kevesebb embert fog érdekelni, mint általában, mivel péntek estére esett, és az idő sem volt (nyárhoz képest) a legjobb, magyarul igencsak esőre állt.:)

A tervek között szerepelt a:
- Sziklakórház Múzeum
- ELTE Botanikus Kertje (Fűvészkert)
- Rádió- és Televíziótörténeti Múzeum
- Terror Háza Múzeum
- ha esetleg nagyon nem tudunk mihez kezdeni a hátralévő idővel akkor a: Szépművészeti Múzeum
- és nagyjából minden más :)


A Sziklakórház Múzeumnál (1012. Budapest, Lovas út 4/C) kezdtünk, mivel ez volt a legmesszebb (tipp1: érdemes a legtávolabbival kezdeni), nagyjából hat óra magasságában értünk oda, ekkor már óriási sor kígyózott (tipp2: érdemes minimum fél órával korábban érkezni)

 A piros nyíltól 1-2 méterre álltunk (az a hely már bele sem fért a képbe):
Durván két órát álltunk sorba, (mire bejutottunk nagyjából mindenünk fájt), közben lement 2x a hadijáték bemutató (a 3x-i kezdésnél pont látótávolságon belül voltunk - na jó, konkrétan az orrunk előtt zajlott volna -, nos, akkora pont sorra kerültünk, és bejutottunk...). Egyébként a bemutató hanghatásai elég zavaróak voltak, minden durranás, pukkanás erős remegést váltott ki bennem. :/
(tipp3: érdemes megnézni az adott múzeum weblapját, tájékozódni a nyitvatartásról - mivel nem egységes ilyenkor sem a nyitvatartásuk -, programokról, illetve, ha nem ismerjük a járást, megtervezni az útvonalat).
Itt volt "tárlat"vezetés (45 perces, egy normál túra amúgy 60 perces), ami szükséges is, mert simán el lehet tévedni. Kezdődött egy kis vetítéssel egybekötött történetismertetéssel, majd jött maga a kórház. Fényképezni sajnos szigorúan tilos, szóval képek nincsenek. Odalenn elég hűvös van, érdemes valami meleg holmit is bepakolni (ez volt a tipp4)
Kicsit ilyen lóhalálában zajlott a dolog, de ettől függetlenül érdekes volt, olyan, mint egy időutazás, korhű berendezések, felszerelések, ruhák, tárgyak, eszközök, és roppant ijesztő viaszbabák. 
Nagyon különleges hangulata van a helynek, döbbenetes.
A kijáratnál szuvenír "stand"  fogadott..., valaki esetleg egy gázmaszkot? :)

Ezután a Terror Háza Múzeumhoz (1062. Budapest, Andrássy út 60.) mentünk, és akkora, de akkora mázlink volt, nagyjából 5-10 perces sorban állás után be is jutottunk, pedig az agyam nagyjából a következő utca sarkáig érő sort vizionált. Ez talán annak is volt köszönhető, hogy itt nem volt semmilyen vezetés, mindenki úgy haladt, ahogy akart. 
Szégyen, de én még nem jártam itt (a legutóbbi Múzeumok Éjszakája alkalmával feladtam, másfél óra hiábavaló álldogálás után), szóval nagyon örülök, hogy sikerült bejutni. Borzasztó sokan voltak, rohadt meleg volt, és levegő is alig. Nyugodtan végignézni, elolvasni, felfogni az egész kiállítást, nos, egy nap is kevés lenne, nemhogy pár óra. 
Ami nekem tetszett (bár ez így nagyon hülyén hangzik), az a hely hangulata, sötét és nyomasztó (mondjuk ezen nincs mit csodálkozni), ugyanakkor a kialakítása valami elképesztően lenyűgöző, letaglóz.

A földszinten az emlékoszlop, valamint az udvaron álló tank látványától nehéz szabadulni, a lépcsőházban elhelyezett szobrok pedig amolyan kísérőként szolgálnak.

Tank:

Emlékoszlop:

I.  emeleten található termek:
- A II. világháború utáni kollektív üldözés időszaka
- Vallatószoba
- Beszolgáltatás terme. Ez tulajdonképpen egy igen érdekes terem, nem más mint zsírkockákból kirakott labirintus. (itt volt a legnagyobb a hőség, szinte alig volt levegő).
- ÁVÓ-s arcképcsarnok
- Péter Gábor szobája
- Propaganda- és a mindennapi élet terme. Fotókkal, plakátokkal telepakolva, csodásan néz ki.

- „Magyar ezüst” alumínium terem
- Mindszenty terem, egyedülálló a padlóba süllyesztett kereszttel.

II. emeleten 8 helyiség van, amelyek időrendi sorrendben követik az eseményeket:
- Kettős megszállás terme
- Nyilas folyosó
- Gulág-Málenkij robot terme (az egész terem padlóját térkép borítja)


- Átöltözés terme
- ’50-es évek terme (szavazófülkékkel)


- Szovjet tanácsadók terme
- ?
- Vetítőszoba

A tematikus kiállítás a pincében folytatódik. Tulajdonképpen erre a helyiségre voltam a „legkíváncsibb”.
Itt találhatók a különböző cellák (vizes cella, rókalyuk…stb), és kínzókamrák, még egy bitófa is. Megdöbbentő, hogy egy (volt)lakóház pincéje ilyesmiként szolgáljon…
Szóval a termek:
- Internálás
- 1956
- Megtorlás
- Kivándorlás
A pincében van a Könnyek Terme (ami egyébként szomorúan gyönyörű) és a Tettesek Fala. 
(Hűűű, remélem nem hagytam ki semmit)

Most két időszaki kiállítás volt a legfölső szinten, hát ezeken csak átfutottunk, őszintén szólva kezdtünk nagyon elfáradni.
- Magyar tragédia, Délvidék 1944-1945, ill.

- Andrzej Przewoźnik (1963-2010)

Mellesleg a weblapjukon elérhető egy "virtuális túra" menü, érdemes belenézni.

Innen a Szépművészeti Múzeumhoz (1146. Budapest, Dózsa György út 41.) indultunk, de mikor megláttuk, hogy a buszmegállóig kígyózik a sor, vissza is szálltunk a Múzeumbuszra. (tipp5: a Múzeumbuszok viszonylag gyakran járnak, de elég sok ember préselődik fel rájuk, kétséges a felférés, érdemes ilyenkor a BKV-t használni, mivel a karszalagokkal az is ingyenes).

A Rádió- és Televíziótörténeti Múzeum (1088. Budapest, Pollack Mihály tér 8-10.) volt a következő, ami Múzeumok Éjszakáján nyílt meg. Viszonylag gyorsan bejutottunk ide is, 4-6 fő állt előttünk. A biztonsági őr nagyon pár párti volt :D, (kedvenc mondata az volt, hogy: „jöhetnek ketten, akik párban jöttekk”). Fura volt látni ezeket a hatalmas gépeket, mikor manapság minden miniatürizált és digitális.
Elég kis területre korlátozódik a kiállítás, hamar be lehet járni, ennek ellenére szó szerint ránk kapcsolták a villanyt, ők is csak 24:00-ig voltak nyitva. :/

Na ja...:

:D

Mivel még volt időnk, de már csak vonszoltunk magunkat, beugrottunk a Magyar Nemzeti Múzeumba (1088. Budapest, Múzeum krt. 14-16.) Ez ugyan nem volt a listán, de mivel az utca túloldalán volt, azt hiszem érthető a választás:). Itt a fényképezőgépem aksija is megadta magát. 
Imádom ezt az épületet kívülről-belülről, bámulatosan hatalmas, és nyáron olyan jó üldögélni a lépcsőin.
A Képek Európája – Európa képei c.(időszaki) kiállítást becsülettel végignéztük, no és a Koronázási Palástot (ez egyébként állandó kiállítás, - ez a terem a mai napig lebilincsel, pedig nem egyszer láttam már) is, a többin viszont csak átsétáltunk, akarom mondani átkúsztunk valahogy.

A Fűvészkert (1083. Budapest, Illés u. 25.) 23:00-kor bezárt, kicsit sajnálom, hogy kimaradt, de ha a lista szerint haladunk, nem jutottunk volna el ennyi helyre. 

Fárasztó, de ugyanakkor remek este volt (még hétfőn is úgy éreztem magam, mint akin átment egy kukásautó:).

2 megjegyzés:

Csipkelány írta...

Szerintem a legjobb múzeum, amiben voltam a Terror Háza volt. Legalábbis engem is ez "ragadott magával" leginkább. Annyira átadja az egészet szerintem, hogy az tényleg elképesztő. Borzasztó igényes és ötletes a termek kialakulása. Én kétszer is voltam. Amúgy mi idén a Füvészkertbe jutottunk be és a Magyar Nemzeti Bankba. Még a Bodies-t szerettük volna, de esélytelennek ítéltük a sort látva.

beautiful.lie írta...

Én a Bodies-t akkor láttam, mikor először járt Mo-n, lenyűgöző, de teljesen másra számítottam.
Az MNB és a Fűvészkert a KÖN idején teljesen ingyenes, sokkal nyugisabban (az MNB kivétel:)végig lehet járni, mint a Múzeumok éjszakáján.